Melkveehouders zetten drones in om weidevogels op te sporen


Op Nieuwe Oogst is een prachtig artikel gepubliceerd over melkveehouder Anton de Wit uit Reeuwijk, die met onze drone weidevogelnesten op gaat sporen.

Tijdens een bijeenkomst over agrarisch natuurbeheer, vorig jaar in Nijkerk, stak hij als een van de eerste zijn hand op toen gevraagd werd wie er wil gaan experimenteren met drones die zo’n 35 meter hoog vliegen. Met de drones hoopt De Wit meer nesten te sparen. ‘Hierdoor hopen we dat meer kuikens vliegensvlieg kunnen worden.’

 

(…)

 

Over vijf jaar gaat hij er vanuit dat in elk collectief in Nederland een drone draait. Maar waarschuwt De Wit, drones zullen nooit helemaal de vrijwilligers vervangen. ‘We blijven vrijwilligers nodig hebben om het enthousiasme van weidevogelbeheer in de polder over te dragen.

 

Daarmee is projectleider Peter van den Brandhof het eens. ‘Drones zijn niet de redding van de weidevogels. Daarvoor is meer nodig, bijvoorbeeld kruidenrijk grasland. Het is een hulpmiddel om eieren sneller op te sporen. Het is veel efficiënter. Zo is er een voorbeeld van een boer waarbij drie vrijwilligers na een middag zoeken zes nesten hadden gevonden. Wij vlogen tien minuten met een drone, en hadden acht nesten opgespoord.’

Lees hier het complete artikel.

Mooie reportage door Nieuwe Oogst

Akkerbouwer Hemmink heeft een prachtig plasdrasgebied, waar onze drone succesvol vogels opspoort. Een team van Nieuwe Oogst maakte hier een prachtige reportage over.

OVER HET PROJECT

Wil je meer weten over de doelstellingen van het project, de planning of de technische mogelijkheden?
KLIK HIER

WORD FINANCIER

Gaat het lot van weidevogels je aan het hart en wil je bijdragen aan de verdere ontwikkeling van het project?
KLIK HIER

Share This